Preliminarni pregled oštećenja Zelingrada nakon potresa 29. 12. 2020.

Preliminarni pregled Zelingrada nakon potresa 29. 12. 2020.

Datum objave: 22.01.2021.

PRELIMINARNI PREGLED OŠTEĆENJA ZELINGRADA NAKON POTRESA

22. 3. I 29. 12. 2020.

Dana 4. i 13. siječnja 2021. proveden je pregled oštećenja Zelingrada nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak i Glinu, a čija je magnituda bila 6,4 po Richteru. Potres se osjetio i na području Svetog Ivana Zeline te je naša pretpostavka bila da je na Zelingradu došlo do novih oštećenja zidova.

Kada je 22. ožujka 2020. potres magnitude 5,5 zatresao Zagreb i okolicu, na Zelingradu je došlo do oštećenja zidova te su pukotine, koje su bile vidljive od prije, postale veće, a došlo je i do urušavanja na gornjim dijelovima zidova. Nakon potresa je pozvan statičar, ovlašteni inženjer građevinarstva Nenad Turčić, koji je izradio ''Izvještaj o pregledu nakon potresa i mišljenje o stanju konstrukcije starog grada Zelingrada'' u kojem je uočio oštećenja zidova te je u zaključku naveo da građevina privremeno nije sigurna za posjetitelje.

Kako Muzej sam nije u mogućnosti snositi troškove sanacije Zelingrada i izrade dodatne dokumentacije za sanaciju, na Javni poziv Ministarstva kulture za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu, prijavljen je program za izradu projektne dokumentacije ''Izrada projekta konstruktivne sanacije Zelingrada nakon potresa''.

Ovaj posljednji potres 29. 12. 2020. dodatno je otvorio pukotine u zidovima te prouzrokovao urušavanje razrahljenih dijelova zidova, na jednom mjestu čak 1 metar. U stvari, urušavaju se najviši dijelovi Zelingrada. Očekujemo nakon zime, kada smrzavica i snijeg još više razrahle ziđe, da će doći do značajnog urušavanja, kako vršnih dijelova ziđa, tako i vanjskih plašteva zidova koji su već znatno načeti.

Ovaj preliminarni pregled oštećenja je izrađen 14. siječnja 2021. temeljem vizualnih opažanja. Svakako predlažemo da se nakon ovog zadnjeg potresa ponovo izvrši statički pregled Zelingrada.

Za usporedbu uzete su fotografije snimljene 4. i 13. 1. 2021. te one iz 2015.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »