DOBRO DOŠLI U NAŠ MUZEJ

Povijest muzeja Sveti Ivan Zelina

Datum objave: 19.05.2017.

Počeci Muzeja Sveti Ivan Zelina se naziru od 1977. godine kada je osnovana Zavičajna zbirka, da bi 1988 godine bio osnovan Zavičajni muzej, danas Muzej Sveti Ivan Zelina. Muzej nalazi se u centru grada Svetog Ivan Zeline u zgradi koju je 1951. godine projektirao poznati hrvatski arhitekt Stjepan Planić. Zgrada je prvotno bila namijenjena za Zadružni dom, da bi kasnije tu bila smještena škola, a nakon toga i pogon tekstilne industrije "Zelinka". U Muzeju se nalaze predmeti od prapovijesti do današnjih dana, a kako Muzej nema stalni postav, građa se izlaže na povremenim izložbama.

Muzej raspolaže sa građom od 15000 predmeta smještenih u 17 zbirki. Od zbirki ističu se zbirka povijesnih isprava sa ispravama od 14. do 19. stoljeća, arheološka zbirka sa nalazima od kamenog doba do srednjeg vijeka koji su prikupljeni na arheološkim istraživanjima na području Svetog Ivan Zeline, numizmatička zbirka s novcem od antike do današnjih dana, etnografska zbirka u kojoj se nalaze predmeti iz svakodnevnog života stanovnika Svetog Ivan Zeline i okolice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »