In memoriam Franjo Vondraček

In memoriam Franjo Vondraček

Datum objave: 27.09.2021.

Franjo Vondraček…. Je otišao na svoje posljednje putovanje

Zatekla nas je tužna vijest da nas je napustio naš sugrađanin, prijatelj, čovjek velike radne energije, čovjek enciklopedijskog znanja, naš Franjo Vondraček. Ugasila se tiho ona nevjerojatna, velika energija koju je naš Franjo širio oko sebe, sa kojom je uvijek iznova sebi i drugima zadavao nove zadatke. A osim svoje obitelji imao je u životu dvije velike ljubavi – svoju domovinu Hrvatsku i domovinu svojih predaka, Češku.

Franjo se rodio 4. rujna 1957.g. u Zokovom Gaju kod Orahovice. Nakon završene gimnazije studirao je novinarstvo na Karlovom sveučilištu u Pragu. Našavši svoju životnu družicu, Zdenku u Sv. Ivanu Zelini, ovdje se je i nastanio, te je postao naš sugrađanin. Veći dio radnog vijeka bavio se novinarstvom, spisateljstvom, ali većina naših građana će ga zapamtiti kao izvrsnog turističkog vodiča. Najviše je uživao otkrivajući turistima tajne Praga, kao i brojne znamenitosti češke kulture i povijesne baštine.

Povezivanje kulture i narodnih običaja Češke i Hrvatske postala je njegova životna zadaća. Uživao je otkrivajući nepoznate veze Čeha i Hrvata, što ga je zauvijek nadahnjivalo. Svoje srodne duše i suradnike pronašao je u Muzeju Sv. Ivan Zelina, u Pučkom učilištu Sv. Ivan Zelina, te u Češkoj besedi Zagrebačke županije. Rezultat toga su bile brojne knjige o češko – hrvatskim vezama, o češkoj kulturi, o Hrvatima u Moravskoj, o Česima kajkavcima itd.

Svoju istraživačku djelatnost okrunio je nalaskom groba Dragutina Stražimira, donjozelinskog župnika, vinogradara i prosvjetitelja na jednom češkom groblju, gdje mu je Grad Sv. Ivan Zelina 2008.g. podigao nadgrobni spomenik. Tim pronalaskom je Franjo zauvijek zadužio naš Grad.

Sjećam se brojnih putovanja sa Franjom širom Češke i zauvijek ću mu biti zahvalan koliko me je tim putovanjima i spoznajama obogatio. Uspostavili smo prijateljske veze sa gradom Mikulovim u južnoj Moravskoj, a nekoliko godina kasnije i sa gradom Breclavom, također u Moravskoj. U gradskom muzeju u Breclavu naš muzej je postavio izložbu o hrvatskim narodnim nošnjama, te je dogovorena međunarodna suradnja.

Već znatno bolestan, Franjo se nije predavao, prošle jeseni pokušao je organizirati nekoliko predavanja o češkoj kulturi u našem muzeju, ali nije išlo. Bolest je bila jača. Ali bolest i neumitnost odlaska sa ovog svijeta ne mogu skršiti svu ovu značajnu ostavštinu koju nam je Franjo ostavio. Kroz svoje knjige i dokumentarne filmove, biti će zauvijek sa nama.

Franjo Vondraček je otišao na svoje posljednje putovanje. Ahoj Franjo!

Mladen Houška

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »