Potres oštetio zgradu Muzeja

Datum objave: 31.03.2020.

Razorni potres koji se dogodio 22. ožujka ove godine značajno je oštetio zgradu Muzeja Sv. Ivan Zelina. Oštećenja su naročito vidljiva u podrumskom dijelu. Došlo je do pucanja dijela zidova, te nosivih stupova svodova. Nekoliko tzv. bolti nosive konstrukcije zgrade je puknulo, a stvarnu razinu oštećenja trebaju tek procijeniti građevinski stručnjaci. Također je jedan od nosivih zidova u hodniku podruma puknuo, te je nastala pukotina širine nekoliko centimetara (od poda do stropa, pa preko stropa dalje). Također je došlo do pucanja zida u izložbenom prostoru Muzeja na 1. katu. Manja oštećenja su također vidljiva na svim etažama zgrade.

Zgrada Muzeja je inače sagrađena 1951. g. prema projektu poznatog arhitekta Stjepana Planića, a na temeljima stare kotarske zgrade iz 19. st. U svojoj povijesti zgrada je bila zadružni dom, pa škola, te tvornica konfekcije „Zelinka“. Od samog osnivanja 1989. g. u zgradi se nalazi Muzej.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »