III. Festival srednjovjekovnog pića

Natječaj za najbolji Hipokras

Datum objave: 04.06.2018.

Po treći puta na Međunarodnom viteškom turinu u Svetom Ivanu Zelini, 16.06.2018. godine, biramo ponajbolji hipokras.

Prijaviti se mogu skupine, pojedinci, udruge, znatiželjni, egzibicionisti.... svi ! 

Pravila možete pročitati u nastavku. 

POZIV

za izbor najboljeg Hipokrasa

 

  1. U programu 12. Međunarodnog viteškog turnira u organizaciji Muzeja Sv. Ivan Zelina, održat će se, treći po redu Festival srednjevjekovnih pića. Na ovom Festivalu birat će se najbolji Hipokras.
  2. Hipokras je bijelo ili crno vino sa začinskim biljem spravljeno prema jednom od poznatih srednjevjekovnih recepata. Ogledni srednjevjekovni recept Hipokrasa se nalazi u prilogu ovog Poziva.
  3. U izboru najboljeg Hipokrasa mogu sudjelovati svi OPG-i i obrti koji se bave proizvodnjom vina i ostalih pića, te udruge koje se bave oživljenom poviješću srednjeg vijeka.
  4. Svaki natjecatelj može prijaviti na ovaj Poziv jedan ili više vrsta uzoraka Hipokrasa.
  5. Svaki uzorak Hipokrasa treba se dostaviti Komisiji za ocjenjivanje najkasnije u subotu, 16. lipnja do 12,00 sati. Svaki uzorak se predaje u količini od 3 boce (cca 0,70 dl), odnosno 2 litre
  6. Svaki uzorak Hipokrasa mora sadržavati sljedeće podatke:

- Ime i prezime proizvođača (fizička ili pravna osoba)

- Adresa proizvođača

- Sorta vina od kojeg je  Hipokras proizveden

  1. Ocjenjivanje uzoraka koji pristignu u roku i koji sadrže naprijed navedene podatke, izvršit će komisija od 3 člana koju izabere organizacijski odbor Turnira.
  2. Komisija će objaviti rezultate ocjenjivanja i proglasiti najbolji Hipokras Turnira u subotu tijekom večernjeg programa.
  3. Najbolji Hipokras dobiva novčanu nagradu od 500,00 kuna te veliku povelju Festivala srednjevjekovnih pića.
  4. Svi proizvođači Hipokrasa koji se prijave na ovaj Poziv dobivaju priznanje za sudjelovanje na Festivalu srednjevjekovnih pića.
  5. Sva dodatna pitanja u vezi ovog Poziva molimo da uputite na: muzej@zelina.hr

Ogledni recept za izradu hipokrasa (začini i njihova količina te omjeri mogu biti promjenjivi i ovise o željama i ukusima natjecatelja)

 

Vino hypocras  je dobilo ime u čast liječnika antičke grčke Hypokrata. Napitak je u ljekovite svrhe korišten za probavne smetnja, ali zbog afrodizijačkog svojstva (tako su smatrali) postalo je prava vinska poslastica za plemstvo.

 

SASTOJCI:

  • 1L crnog/bijelog vina (kvalitetnog)
  • 175g šećera ili meda
  • 1 štapić cimeta (30g)
  • 1 komadić đumbira (naribati)
  • 1 kriška kruške
  • 1 prstohvat klinčića
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 manja jabuka razrezana na kriške
  • 1 lovorov list

 

NAČIN PRIPREME:

U ½ l crnog/bijelog vina po izboru dodati:

1 štapić cimeta, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, jabuku, krušku i lovorov list

Prokuhati 20-ak minuta i maknuti sa vatre

U preostalih ½ l vina dodate šećer ili med, prokuhati sve dok se dobro ne rastopi i postane gušće. 

Pomiješati sa vinom u kojemu su kuhani začini, staviti u staklenu posudu da odstoji 10-ak dana. Procijediti kroz gazu ili neku drugu gustu tkaninu i potom uspite u boce. Boce brtvite plutom ili metalnim čepom.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »