In memoriam Zlatko Crnec

In memoriam Zlatko Crnec

Datum objave: 28.10.2020.

ZLATKO CRNEC (24. 5. 1936. – 27. 10. 2020.)

Jučer nas je zatekla tužna vijest, da je naš poznati sugrađanin i umjetnik Zlatko Crnec iznenada preminuo u 86. godini života. Nama koji smo ga poznavali, često viđali, ali i surađivali s njime, teško je shvatiti da ga više nema među nama, da ga više nećemo susretati u našem Muzeju i Pučkom učilištu. Sve nas je zadužio svojim stvaralačkim, umjetničkim radom, kao poznati i priznati pjesnik i književnik, ali i kao izvanredan slikar, prepoznatljivog stila. Puno se toga može reći i napisati o našem Zlatku, iako o njemu govore brojne zbirke njegovih pjesama koje je sa radošću i velikim entuzijazmom pripremao i izdavao godinama. U ovim tužnim trenucima, prisjetimo se njegove biografije.

Zlatko Crnec, hrvatski, pjesnik, slikar, urednik i novinar, je rođen 24. svibnja 1936. godine u Donjoj Zelini (Bukovec). Školovao se i studirao u Sv. Ivanu Zelini, Virovitici, Zagrebu i Varaždinu. Od najmlađih dana svojim kulturnim radom je vezan uz Sv. Ivan Zelinu. Od samih početaka, aktivni je sudionik i organizator Recitala kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“

Pjesme na štokavskom standardu piše i objavljuje od 1960. (u "Telegramu"), a hrvatsko kajkavsku poeziju objavljuje od 1968. godine (u časopisu "Kaj" i edicijama sa zelinskih, zlatarskih i krapinskih smotri hrvatskog suvremenog kajkavskog pjesništva). 

Pjesmama je zastupljen u "Antologiji novije kajkavske lirike" (Zagreb, 1975.), Antologiji  hrvatskog  kajkavskog  pjesništva "Ogenj  reči" (Zagreb,  1986.), te  u antologijama "Hrvatski  Pariz"  (Zagreb,  1986.),  Suvremeno  hrvatsko  pjesništvo "Skupljena baština" (Zagreb, 1993.), "Zrcalo horvacko" (Varaždin 1999.), te "Rieči sa zviranjka"- Antologija moderne kajkavske lirike 20. stoljeća (Zagreb, 1999.). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za pjesničko stvaralaštvo, a mnoge su mu pjesme uglazbili  poznati hrvatski skladatelji.

Istovremeno uz pjesništvo aktivno se bavio slikarstvom koje je učio od nekoliko poznatih hrvatskih slikara. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, a sudjelovao je također  na više skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i Europi. Desetak je godina radio kao profesionalni novinar  i urednik, te surađivao u raznim  listovima i časopisima. Autor je više zapaženih zbirki pjesama.

 Onim što je najviše volio, a to je pisanje pjesama, bavio se do kraja života, te će ga po tome pamtiti, ne samo njegovi sugrađani Sv. Ivana Zeline, već i cjelokupna hrvatska kulturna scena.  

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »