Navik on živi ki zgine pošteno

Datum objave: 26.04.2019.

Jučer, 25. travnja 2019. godine u Muzeju Sveti Ivan Zelina s početkom u 19:00h, obilježena je sto godišnjica prenošenja kostiju Petra grofa Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagrebačku katedralu. Povodom ove velike obljetnice Muzej Sv. Ivan Zelina upriličio je prigodnu izložbu pod nazivom „Navik on živi ki zgine pošteno…“. Nizom fotografija prikazan je trenutak ekshumacije posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana te njihov prijenos u domovinu i doček u Zagrebu - 30. travnja 1919. godine.

Samu eshumaciju i proces prenošenja posmrtnih ostataka inicirala je Družba Braće Hrvatskog Zmaja uz čiju suradnju je i postavljena ova izložba.

Izložbu je nakon uvodnog govora ravnatelja muzeja Mladena Houške i obračanja Meštra Zmajskih stolova g. Anđela Miloša otvorio predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan. Gospodin Mikuljan kazao je „Fascinantno je na fotografijama vidjeti 100.000 ljudi koji dočekuju posmrtne ostatke Zrinskog i Frankopana. Taj čin šalje jasnu poruku da kada tijelo umire ne umire i duh. A upravo taj hrvatski duh za slobodom trajao je od vremena njihova pogubljenja do današnjih dana, kada je ostvaren san o hrvatskoj slobodi“.

Meštar Zmajskih stolova g. Miloš najavio je središnju točku obilježavanja sto godišnjice povratka posmrtnih ostataka Zrinskog i frankopana u utorak, 30. travnja ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te u zagrebačkoj katedrali.

Valja napomenuti da je Družba Braće Hrvatskog Zmaja pokrenula saborsku inicijativu „za amnestijom i rehabilitacijom Zrinskog i Frankopana kako bi se napkon s njihova imena skinuo sramotni žig navodnih veleizdajnika, urotnika i zločinaca, a što je utvrdio austrijski sud u svojim presudama“.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »