Beethovene, sretan ti 250. rođendan

Datum objave: 21.12.2020.

Izložba ''Beethovene, sretan ti 250. rođendan!'' posvećena je Ludwigu van Beethovenu i grofici Ani Mariji Erdödy. Izložba se postavlja povodom Beethovenovog 250. rođendana, a bit će otvorena od 17. 12. 2020.

Ove godine cijela Europa obilježava 250. godišnjicu rođenja velikog kompozitora Ludwiga van Beethovena koji je rođen u mjesecu prosincu 1770. godine u Bonnu. Veći dio života, do svoje smrti, Beethoven je proveo u Beču. Stanovao je u istoj gradskoj četvrti gdje i grofica Ana Marija Erdödy. Kako je ona bila izuzetno muzički obrazovana, to se između njih razvilo dugogodišnje iskreno prijateljstvo. Svi biografi Beethovena, kao i njegova sačuvana pisma govore o velikoj ljubavi poštovanju koje je on gajio prema grofici. Njihovi susreti su bili česti kako u gradskoj četvrti Heiligenstadt, tako i na grofičinom imanju u Jedlerseeu.            

Kada nije bila u Beču, grofica mu često šalje butelje svoga vina iz Paukovca, sa svog velikog i prostranog posjeda, a njoj komponira nezaboravna muzička djela sa posvetom. Beethoven se sprema doći u Paukovec, u posjetu grofici i tome se iskreno radovao. Već se spremio na put, kada su ga u tome omeli obiteljski problemi. Oni ipak i dalje ostaju bliski i intimni prijatelji. Osim posvete na komponiranim djelima dokaz njihova prijateljstva su i brojna pisma Beethovena grofici, koja su djelomično sačuvana.

Brojni izlošci koji se mogu vidjeti na ovoj izložbi u Muzeju dokaz su duge, iskrene veze Beethovena i grofice, što je trajalo punih 17 godina.

Izložbu možete pogledati i on-line ovdje: "Beethovene, sretan ti 250. rođendan"

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »