120 godina bicikla u Svetom Ivanu Zelini

Datum objave: 21.10.2019.

Uistinu je povijest bicikla započela sa praskom. Godine 1817. eruptirao je vulkan u Indoneziji, pretvorivši veći dio te godine, a posebice ljetno razdoblje u ono što su novine toga vremena zvale „ljeto bez sunca“. U realnosti tek su pojedinci mogli shvatiti i razumjeti važnost ovoga fenomena. Toga mračnoga ljeta Karl von Drais upalio je iskru koja će ubrzo eruptirati u vidu biciklističke revolucije diljem svijeta. Stvoren je prvi dvokotač pokretan ljudskom snagom, tzv. „hobby-konj“.

Puno je vremena od tada prošlo, puno uspjeha i neuspjeha bez kojih ne bi poznavali bicikle kakve danas imamo. Na velika vrata bicikl dolazi u drugoj polovini 19. stoljeća kad dobija svoju društvenu afirmaciju. Prvi bicikl u Hrvatsku dolazi 1867. godine, a u Sv. Ivan Zelinu tridesetak godina kasnije. Zasigurno su prvi zelinski bicikli bili nezapamćena atrakcija, čak i predmet čuđenja, a možda i pokoje osude. Od 1899. godine i prvog zelinskog bicikla polagano se zapetljavala povijest biciklizma u Zelini. Prvo u sklopu biciklističkih klubova u zagrebu, a zatim i 1929. godine unutar prvog biciklističkog kluba u SV. Ivanu zelini. Jednako kao Europska i zagrebačka, tako je i zelinska povijest bicikl aneraskidivo povezana sa organizacijom biciklističkih natjecanja.

Prvo takvo u Svetom Ivanu Zelini održano je 1934. godine. Nakon njega održana su još dva, 1937. i 1940. godine. Posljeratne godine donose nešto uzbudljiviji i brži razvoj biciklizma u zelini i to kroz SD Zelina i osnivanje biciklističkog kluba „Prigorje“.

Novija povijest zelinskog biciklizma temelji se na nizu individualnih uspjeha pojedinih zelinčana, na akcijama zaljubljenika u biciklizam, na idejama i projektima avanturista. U Svetom Ivanu Zelini imamo dvije biciklističke udruge – Klub zelinskih biciklista – SIC i Biciklistički klub Amateri. SIC – Klub zelinskih biciklista osnovan je 2005. godine. Do danas klub broji 50 aktivnih članova i 20 članova koji podržavaju njegov rad. Veliki uspjeh kluba bilo je organiziranje Zelinske biciklijade u sklopu Svetoivanjskih dana. Unutar Kluba zelinskih biciklista – SIC organizirala se skupna entuzijasta te pokrenula Bregdown – natjecanje i izradu biciklističke downhill staze na Kladeščici. Kroz Sv. Ivan Zelinu prolazi i najveće biciklističko najtecanje u Hrvatskoj – Cro Race.

 

Izložbu je predstavio Mladen Houška, ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina istaknuvši. Autor izložbe Igor Zrinski ukratno je ispričao o povijesti bicikla te posebice povijesti bicikla i biciklizma u Svetom Ivanu Zelini koja započinje 1899. godine. Okupljenima se obratio i zamjenik gradonačelnika Mario Dukarić, ujedno i suradnik na izložbi, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je izložba postavljena u zelinskom Muzeju te je zahvalio obitelji i prijateljima na dolasku. Veliku čast nam je prižio dolazak te obračanje Vladimira Miholjevića, proslavljenog hrvatskog biciklista, višestrukog prvaka Hrvatske te pokretača Toura of Croatia 2015. godine. Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Košćec naglasivši: "Tour je za nas velika stvar, Zelina dobiva na vidljivosti, tko god je gledao snimke s Eurosporta vidio je kadrove koje teško bilo tko od nas može vidjeti u svakodnevnom životu. Nama ova utrka donosi jako puno zadovoljstva i jako lijepu promociju. Evo grad već dugi niz godina, u suradnji s biciklističkim klubom SIC organizira Biciklijadu koja je više turističkog karaktera. Veseli me što naš grad posjete ljudi iz šire okolice, gdje nije cilj samo doći od starta do cilja, već lagano stići do cilja gdje posjetitelje dočeka domaća gastro ponuda. Zato je biciklizam i jedan vid turizma, uživanja, suživota s prirodom".

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »