Sjećanje na Himalaju

Datum objave: 25.06.2020.

Mladen Houška je autor izložbe kojom se predstavljaju njegova fotografska sjećanja s nekoliko putovanja po Himalaji. Izložba prikazuje fotografije vječnog snijega na Himalaji kako bi se posjetitelji stranice malo rashladili u vrućim srpanjskim danima.

Katmandu 

Katmandu, glavni grad Nepala ishodište je za brojne ekspedicije i trekinge koji odlaze u Himalaju. Osim što se alpinisti i trekeri ovdje opremaju potrebnom penjačkom opremom, pruža im se prilika upoznati povijest i kulturu Nepalaca koji su do stotinjak godina unatrag bili gotovo potpuno izolirani svijet za sebe. Budizam i hinduizam su dvije najznačajnije religije u Nepalu, te njihov pečat nalazimo svagdje gdje se krećemo gradom. Stanovništvo Nepala koje broji 28 miliona ljudi etnički je vrlo raznoliko, o čemu govori podatak da se govori između 24 do 100 različitih dijalekata i jezika.

Provincija Khumbu i narod Šerpa

Provincija Khumbu dio je veće regije Solokhumbu. Ovdje se nalazi nekoliko najviših vrhova Himalaja viših od 8.000 metara, od Mt. Everesta (8.848 m.), Lhotsea (8.516 m.), Cho Oyu (8.188 m.) Ovom regijom prolazi poznati turističko – trekerski put koji kreće od zračne luke u Lukli, a završava u baznom kampu Mt. Everesta (5.364 m.).  Ugledni Lonely planet je Khumbu uvrstio među 6 najzanimljivijih i najljepših turističkih područja u svijetu. Među naseljima se posebno ističe Namche Bazaar (3.440 m.) kao trgovačko središte i Tengboche (3.867 m.) gdje se nalazi znameniti budistički samostan. Posebnu ljepotu krajoliku regije daju mala, slikovita sela naroda Šerpa.

Everest Base Camp Trek

Turističko trekerska ruta do baznog kampa pod Everestom vjerojatno je najposjećenija turistička ruta u Nepalu. Ruta kreće od aerodroma u Lukli, te spletom kanjona, dolina i planinskih prijevoja vodi do visine od 5.364 metara pod Everestom. Neupućeni posjetitelji mogli bi se prevariti i pomisliti da se ova ruta može proći za nekoliko dana. Renomirani turistički vodič Lonely Planet procjenjuje vrijeme trajanja rute na 15 do 21 dan. Objektivno ova se ruta može proći i za 10 do 12 dana, ali samo ako ste dobro aklimatizirani. Neupućeni planinar koji požuri, može još brže završiti natrag, u bolnici, transportiran helikopterom zbog embolije pluća ili mozga. U slučaju manjih tegoba prouzrokovanih visinskom bolesti, Šerpe će vas brzinski spustiti u neki lodž niži barem za 500 metara nadmorske visine. Činjenica je da svaki organizam na visini reagira drugačije i da je aklimatizacija vrlo subjektivna stvar.

Mera Peak

Na području nacionalnog parka Makalu Barun nalazi se himalajski vrh Mera Peak visok 6.478 metara. Vrh je klasificiran kao planina za trekerski uspon (što god to značilo), te za uspon na vrh treba ishoditi dozvolu vlasti. Kako bi se došlo do mjesta završnog uspona na vrh, treba doći do mjesta Khare na visini od 5.025 metara, a do tamo se može doći kroz nekoliko smjerova. Imam dojam da je moja grupa išla najtežim putom kroz džunglu, što i nije tako loše osim ako vam 5 dana neprestano pada kiša, a uz to vam dodatnu zanimaciju čine pijavice. Dok u džungli pada kiša, u visinama sniježi, te ogromne količine snijega zatrpaju sve lodževe i prijevoje, a vrh učine gotovo neosvojivim.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »