In Cultura Veritas

Datum objave: 06.01.2020.

Ideja za projekt In cultura veritas nastala je kao rezultat prepoznavanja zajedničke potrebe oživljavanja kulturnog turizma na prekograničnom području između Hrvatske i Slovenije. Tijekom pripreme projekta, na prekograničnom području između Zagrebačke županije (HR) i subregija Obsotelje i Kozjansko (SLO) identificirano je oko 80 objekata kulturne baštine koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta. Vinska tradicija je važan sastavni dio kulture ovog područja, a predmeti i običaji vezani uz proizvodnju vina uobičajen su dio postava lokalnih muzeja.

Trendovi razvoja turizma u Europi i svijetu ukazuju na sve veći interes za turističkim proizvodima i uslugama povezanim s proizvodnjom vina i lokalnom kulturnom baštinom. Na prekograničnom području između Zagrebačke županije i sub-regija Obsotelje i Kozjansko ta poveznica je izostala što dovodi do propadanja objekata kulturne baštine, slabe suradnje dionika, zanemarive turističke posjećenosti i općenito nedovoljnih gospodarskih aktivnosti.

Projektni partneri su pristupili razvoju projektne ideje radi uklanjanja identificiranih problema i snažnijeg korištenja ključnih turističkih potencijala prekograničnog područja za dugoročni doprinos održivom gospodarskom i društvenom razvoju.

Unutar spomenutog projekta sudjelovao je i Muzej Sveti Ivan Zelina i to predstavljajući turističku i kulturnu baštinu Svetog Ivana jednako kao i njegove poznate vinare i vinske sorte. U tu svrhu Muzej Sveti Ivan Zelina odabrao je nekolicinu identifikacijski, povijesno i kulturno značajnih predmeta i priča povezanih sa vinarstvom i vinogradarstvom zelinskog kraja. Digitalizirane predmete i njihovu priču možete vidjeti na Touch ekranu koji se nalazi u Muzeju Sveti Ivan Zelina. 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »