145. godina od osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Ivan Zelina

Datum objave: 29.09.2020.

145 GODINA OD OSNUTKA DVD SVETI IVAN ZELINA

 

1875. 01. rujna osnovano je Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Sv. Ivan Zelina. Na osnivačkoj skupštini je izabran prvi predsjednik društva, Stjepan pl. Pažić, prvi zapovjednik, Franjo Antolković te je odlučeno da će društvom upravljati Glavna skupština, Upravljajući odbor i Vrhovni vođa Društva, a tako je ostalo i do današnjih dana.

1888. godine kupljena je prva prijenosna štrcaljka

1892. održan je prvi vatrogasni tečaj

1892. prva prijevozna štrcaljka na konjsku zapregu iz Budimpešte

1892. održan je prvi otvoreni vatrogasni tečaj pod vodstvom Mirka Kolarića

1893. Društvo je stupilo u članstvo „Hrvatsko – slavonske vatrogasne zajednice“

1891. godine osniva se i „Vatrogasni tamburaški zbor“, jedan od prvih i rijetkih u Hrvatskoj

1897. godine izgrađeno je Prvo vatrogasno spremište pod nazivom „Gasilana“ u Vatrogasnoj ulici u Sv. Ivanu Zelini

1903. godine Društvo je dobilo Prvi vatrogasni barjak od „kume“, grofice Louise pl. Mixich

1904. osnovan je  Puhački orkestar

23. kolovoza 1935. počinje izgradnja novog doma i spremišta

28. rujna 1935. postavljena je ''gliha'' – završetak novog spremišta

1944. godine nabavljena je prva motorna štrcaljka marke „DKW“ sa opremom

1945. prostorije i sitni inventar društva su uništeni boravkom vojnika, ali su vatrogasna zastava, glazbala puhačkog orkestra i arhiva bili spremljeni kod članova društva

1946. započinje izgradnja novog doma u kojem će biti vatrogasne prostorije i spremište te dom kulture

1947. završena je izgradnja novog Društvenog doma

1950. godine prvo navalno vatrogasno vozilo marke „Magirus“.

1952. osniva se žensko vatrogasno odjeljenje

1953. u Društvo se počinju upisivati djeca – pioniri s kojima se vježba za potrebe natjecanja

16. siječanj 1974. u 21,07 sati primijećen je dim na zgradi Doma kulture. Zelinski vatrogasci su pokušali ugasiti vatru na krovu doma ali u hidrantu nije bilo vode, a požar je ugašen tek dolaskom vatrogasne brigade iz Zagreba s dvije autocisterne i dvojima navalnim vozilima

1987. započinje izgradnja novog vatrogasnog centra

1991. godine sagrađen je Vatrogasni centra Sv. Ivan Zelina koji je u vlasništvu DVD-a Sv. Ivan Zelina

2003. Kupljena je vatrogasna cisterna Mercedes

2005. nabavljen je vatrogasni kombi

2010. kupljeno je novo navalno vozilo MAN uz financijsku pomoć grada Sv. Ivan Zelina i VZG Sv. Ivan Zeline

2015. kupljena je nova vatrogasna cisterna

2018. proslava 25 obljetnice prijateljstva sa FF Freindorf

2018. izgradnja spomen kućice uz vatrogasni centar

2020. započela je nadogradnja vatrogasnog centra

Osnivanje orkestra limene glazbe

Povijest glazbe unutar DVD Sveti Ivan Zelina duga je gotovo koliko i samo društvo. Naime već na najranijim fotografijama iz 1891. godine možemo vidjeti pojedine članove društva kako u ruci drže tambure i berdu. Bio je to prvi začetak glazbe unutar Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Svetom Ivanu Zelini. Za pretpostaviti je da su spomenuti pojedinci svirali prvenstveno sebi i društvu za zabavu. Kako se samo društvo razvijalo i širilo, te naposljetku i profesionaliziralo, izrodila se potreba za organiziranjem i osnivanjem vlastite limene glazbe unutar Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Život jednom takvom sastavu udahnuo je 1904. godine tadašnji zapovjednik društva Ljubomir Pucek. Ubrzo su iz tvornice u Beču „A. Stowasser & Sohn“ nabavljeni i instrumenti, te je oformljen sastav sa prvim dirigentom – Viktorom Eisenhutom. Dvije godine kasnije 1906. dirigentsku palicu preuzima Mirko Cajner koji vodi „kapelu“ sve do 1922. godine. U međuvremenu limena glazba DVD-a Sveti Ivan zelina nastupala je na mnoštvu manjih i većih anstupa i proslava, kako u samom Svetom Ivanu tako i u bližoj, te danjoj okolici. Godine 1931. vođenje glazbe preuzima Stjepan Pažić. Već u to vrijeme osjeća se potreba za pomlađivanjem kadorova unutar glazbene sekcije. Vodstvo limene glazbe između 1935. i 1937. godine preuzima Ivan Valentaković. Pokušaj pomlađivanja bilo je i osnivanje omladinske kulturno-prosvjetne sekcije 1938. godine, ali nažalost niti taj korak nije urodio obnavljenjem orkestra. U godinama koje su sljedile limena glazba unutar DVD-a Sveti Ivan Zelina sve više postaje nekativna, tako da se sredinom 1940ih ugasila. U narednim godinama i desetljećima bilo je nekoliko pokušaja oživljavanja limene glazbe unutar Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ali bez većih uspjeha.

Priča o jednom barjaku

Priča je ovo o najstarijem, ujedno i prvom barjaku Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Svetom Ivanu Zelini. Godine 1902. upućen je poziv članovima poglavarstva za sastanak vatrogasnog odbora na kojem se razgovaralo o potrebi sakupljanja novčanih sredstava za plaćanje tada već naručenog vatrogasnog barjaka. Koliko je točno koštao barjek i gdje je napravljen, nije poznato, pretpostavka je da je izrađen u Beču. Barjak je veličine 155 x 140 cm, izrađen od svile, ukrašen zlatnom srmom i brušenim staklenim perlicama. S jedne strane nalazi se Hrvatski grb sa natpisom „Pomoz Bog“ i 1902. godinom, dok je na drugoj strani prikaz Sv. Florijana i natpis „Dobrovoljno vatrogasno društvo Sv. Ivan Zelina“. Barjak sa tri strane (na rubovima) krase pozlaćene metalne rese. Nakon što je barjak bio zgotovljen trebalo je obaviti ceremoniju posvete vatrogasnog barjaka. Izbor “kume barjaka” pao je na groficu Lujzu pl. Mixich iz Svete Helene. Nakon potvrde grofice pripreme su započele u punom jeku. Polagano su se odaslali pozivi drudim DVD-ima od koji su neki zahvalili i čestitali putem pisanih odgovora, dok su se drugi odazvali sudjelovanju na svečenoj posveti barjaka. U međuvremenu je primljeno podosta novčanih priloga, što osobno, što putem uplata. Kao kuma barkaja grofica je darovala 500 kruna, uz to je zakucala i zlatni čavlić sa svojom posvetom na jarbol barjaka, pridodavši još 30 kruna. Među darivateljima zlatnih spomen čavlića bili su bogatiji i imučniji građani Svetog Ivana Zeline, te grof Erdody i druga Dobrovoljna vatrogasna društva. Zamoljeni su također i trgovci u Svetom Ivanu da na dan posvete barjaka ne otvaraju svoje radionice i dućane kako bi sama ceremonija bila što dostojnija. U ovakvim uvjetima odžala se svečana proslava 6. rujna 1903. Godine. Najveći dio slavljeničkog programa ispunilo je Hrvatsko pjevačko društvo Zelina. Svečano slavlje završeno je banketom na kojem je sudjelovalo 56 uzvanika.

Fire combat ‘’Zeleni plamen’’

Fire combat – natjecanje vatrogasnih grupa je natjecanje operativnih vatrogasaca koje obuhvaća savladavanje različitih prepreka, upotrebu samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe i razvlačenje „B“ cijevne pruge pod pritiskom te gašenje „požara“. Fire combat „Zeleni plamen“ održava se od 2013. godine u sklopu Vatrogasnog vikenda koji organizira Vatrogasna zajednica Grada Svetog Ivana Zeline te je danas jedno od najposjećenijih natjecanja ovog tipa u Hrvatskoj. Od samih početaka „Zelenog plamena“ potiče se međusobno upoznavanje vatrogasaca, učvršćivanja prijateljskih odnosa, razmjenu iskustava te jačanje svijesti o humanosti i ljudskoj solidarnosti. Međunarodnu notu Fire combatu daje i odličan odaziv ekipa iz Slovenije koje su i upoznale hrvatske vatrogasce s ovom vrstom natjecanja. Od 2015. godine Fire combat „Zeleni plamen“ jedno je od 6 natjecanja koja su uvrštena u KUP Hrvatske vatrogasne zajednice.

Organizacija vatrogasne službe u Sv. Ivanu Zelini

U Vatrogasnu zajednicu Grada Svetog Ivana Zeline udruženo je 30 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a Grad je organiziran u jedno požarno područje koje je podijeljeno u dvije požarna zone: Požarna zona 1 sjever – Središnja postrojba DVD Sv. Ivan Zelina s podpostrojbom DVD-a Komin Požarna zona 2 jug – Središnja postrojba DVD Blaževdol s podpostrojbom DVD-a Paukovec.

Društvo danas

Društvo je danas vrlo aktivno u protupožarnoj djelatnosti te sa DVD-om Blaževdol funkcionira kao centralna postrojba na području grada. Operativci provedu i do 1000 sati dobrovoljnog rada, na velikom broju intervencija tokom godine.

Osim svojom osnovnom zadaćom društvo Društvo se bavi i ostalim društvenim i humanitarnim aktivnostima na području grada, te sportskim aktivnostima unutar natjecateljskog dijela hrvatskog vatrogastva. Također smo ostvarili i mnogobrojne veze i prijateljske odnose sa društvima iz Hrvatske i inozemstva. Kroz te aktivnosti Društvo je stekla status velikog dobročinitelja i jakog sportskog natjecatelja. Taj status je i potvrđen mnogo puta  raznim nagradama i plaketama, ali najvažnije i odnosom građana Sv. Ivan Zeline prema samom Društvu. Brojne prijateljske veze s društvima iz Hrvatske i inozemstva najbolje se očituju u dugogodišnjem prijateljstvu s društvima FF Freiendorf iz Austrije i DVD Gojanec uz koje nas veže prijateljstva duga više od 25 godina.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »