Božićne jaslice

Datum objave: 10.12.2019.

Jaslice su jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih simbola Božića, a samim time i kršćanstva. Simbol su rađanja novoga života, jednostavnosti i skromnosti. Po kršćanskoj predaji upravo se Isus Krist rodio u intimnom okruženju jednostavne štalice unutar koje je bio položen u jaslice. Kada govorimo o umjetnosti uprizorenja jaslica, svakako je neizostavno spomenuti žive jaslice koje je na Badnjak 1223. godine uprizorio Franjo Asiški u Italiji. Od tada se šire Europom, a preko Njemačke i Austrije dolaze i u naše krajeve. Prikazi jaslica i tradicija njihova uprizorenja bilo da se radi o crkvenim ili pučkim jaslicama, duboko je utkana unutar hrvatske tradicijske kulture. Pokraj ovih živih jaslica i mnogih prije njih, ova bezvremenska slika rođenja Isusa Krista, okruženog Marijom i Josipom, trojicom kraljeva koji nose smirnu, zlato i tamjan te životinjama –magarcem kao simbolom poniznosti, volom kao simbolom strpljivosti, ovcama i pastirima, bila je neiscrpna inspiracija mnogih epohalnih umjetničkih djela likovne, glazbene, književne i mnogih drugih umjetnosti. Skulpturalni prikazi jaslica to jest „Betlehema“ posebice onih koje se stavljaju ispod bora u našim domovima, djela su u pravilu anonimnih autora, nadahnutih ljubavlju, voljom i vjerom.

Ovi spomenici gotovo naivno-umjetničkog uprizorenja izravno su istkana nit koja povezuje autora i njegovu vjeru. Jaslice su duboko intimni izričaj svakog autora, bilo da se govori o tehnici izrade, koloritu ili korištenom materijalu, one su jedinstveni spoj osobe, njegovog bića, duše, sjećanja, iskustava, svega što ga čini čovjekom. U tradiciji hrvatske etnologije jaslice su dugo vremena bile sporedni, gotovo ukrasni ornament blagdanskog razdoblja, predmet koji se stavljao pod bor. Zahvaljujući neumornom djelovanju jasličara iz cijele Hrvatske te Udruzi prijatelja božićnih jaslica iz Zagreba, dobile su zasluženo mjesto ne samo na karti kulturne i baštinske ponude, već i u radovima likovnog i znanstvenog diskursa. Izložba božićnih jaslica jedinstven je projekt ne samo na području Republike Hrvatske već i šire. Izložene jaslice pokazuju velik trud i kreativnost njihovih autora, te u sebi nose poruku zajedništva i očuvanja sakralne i pučke tradicije.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »