Akvizicije

Datum objave: 22.10.2019.

Izložbom „Akvizicije“ naš Muzej Sv. Ivan Zelina po prvi puta predstavlja zelinskoj javnosti izbor iz svih muzejskih zbirki, izbor svega najznačajnijeg što je Muzej uspio sakupiti. Zbir svega sakupljenoga, tisuće predmeta razvrstanih u 17 muzejskih zbirki predstavlja ogledalo naše zavičajne, zelinske povijesti i kulture. Upravo to ogledalo zelinske, zavičajne povijesti i kulture je naša osobna iskaznica u suvremenom svijetu, u svijetu globalizacije, u svijetu koji ne priznaje, odnosno poništava različitost i prepoznatljivost malih sredina ili regija.

Kako bi sačuvali svoje ogledalo zavičajne povijesti i kulture, važan nam je svaki dokaz prošlosti, od keramičkih zdjela daleke prapovijesti, preko brojnih srednjovjekovnih isprava sa zapisima o životu u davnim stoljećima, cehovskih knjiga kao dokaza o stasanju obrtništva, pa do brojnih fotografija društvenog života koje imaju ogromnu dokumentarističku vrijednost.

Svi ti predmeti zajedno, njih više od petnaest tisuća predstavljaju naše zelinsko pamćenje prošlosti. Da bi ih danas vidjeli u našem Muzeju zaslužne su generacije naših sugrađana koji su ih marljivo sakupljali i donosili u Muzej kako bi ih spasili i otrgnuli od zaborava. Svaki je predmet bio važan, od seoske keramičke zdjele, preko bačvarskog hoblića, pa do dijelova narodne nošnje. Na tome im velika hvala.

Danas je zadaća našeg Muzeja da ovo sakupljeno blago, vrijednosti s kojima se Sv. Ivan Zelina i njegovi građani trebaju ponositi, što stručnije sačuva za buduće generacije, te da ih prezentira u bogatom stalnom postavu Muzeja.

Riječ akvizicija potiče od latinske riječi acquisitio i znači stečeno dobro, stjecanje, tekovina, zarada, nabavljanje, zadobivanje. Sakupljanje umjetnina za muzejske zbirke temeljna je djelatnost svakog muzeja na kojoj se zasnivaju i ostale djelatnosti: očuvanje muzejskih predmeta, obrada, izlaganje i publiciranje.

Sabiračkom djelatnosti, muzeji ispunjavaju svrhu svojega postojanja i poslanja kao baštinske ustanove, potvrđujući se kao mjesto pamćenja proteklog vremena. Djelokrug, smjer i značaj sabiračke politike svakog muzeja, determiniran je temeljnom misijom muzeja, no isto tako i nizom drugih okolnosti: ekonomskim prilikama, smjernicama kulturne politike i odnosa prema baštinskim ustanovama, društvenom odgovornošću te osobnostima kustosa – voditelja zbirki i ravnatelja pojedinog muzeja.

Možda nigdje nije ova zadaća muzeja jasnija i vidljivija nego u djelovanju zavičajnih muzeja, pa tako i Muzeja Sveti Ivan Zelina. Zavičajni muzeji imaju posebnu ulogu i zadaću, ali i obvezu brinuti o kulturnoj baštini kraja unutar kojega djeluju, a ta zadaća zahtjeva aktivnu interakciju i komunikaciju s lokalnom i širom zajednicom. Zajednica unutar koje naš muzej djeluje potrebna mu je, ne samo kako bi muzej ispunio svoju misiju i ulogu baštinske ustanove, već kako bi aktivno djelovao na području čuvanja i sabiranja predmeta materijalne i nematerijalne kulture povezanih s prošlošću zajednice unutar koje djeluje.

Muzej Sveti Ivan Zelina formirao je kroz godine svoga djelovanja sveukupno 17 različitih zbirki. Iako svaka zbirka zasebno obrađuje i čini baštinu određene tematike, one u svojoj sveukupnosti čine temelj vrednovanja, interpretacije i komunikacije zelinske kulture u prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.

 

Kroz desetljeća sabiranja i čuvanja zelinske baštine, Muzej je od svog službenog osnutka 1988. godine, ali i u desetljećima prije toga kada je djelovao kao muzej i zbirka u nastajanju, uspio sakupiti, što otkupom što brojnim donacijama velik broj neprocjenjivih predmeta. Neizmjerno je bio važan trud i zalaganje nekolicine pojedinaca na „prvim crtama“ osnivanja i uspostave muzeja i njegovih zbirki, ali možda još i vrjednija je bila volja i razumijevanje stanovnika zelinskog kraja koji su se odrekli predmeta u svojem vlasništvu kako bi ideja čuvanja i prezentacije istih u vidu zavičajnog muzeja mogla biti ostvarena.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »