Javno predstavljanje projekta "Obnove srednjovjekovnog Zelingrada"

Datum objave: 07.04.2017.

Dana 7. travnja 2017. goine sa početkom u 19:00 sati, u organizaciji Muzeja Sveti Ivan Zelina održana je javna prezentacija projekta „Obnova srednjovjekovnog Zelingrada“ u Dvorani Kraluš, Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. Predstavljanje projekta bilo je javno te su ga mogli posjetiti svi zainteresirani pojedinci. Projekt su nam predstavili ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina, gospodin Mladen Houška, te Romana Mačković, arheolog i viši kustos u Muzeju Sveti Ivan Zelina.

Na Europski strukturni i investicijski fond – Operativni program Konkurentnost i kohezija, Muzej Sveti Ivan Zelina s uspjehom je prijavio projekt ''Obnove srednjovjekovnog Zelingrada''. Koliko je taj projekt važan ne samo zbog očuvanja i obnove jednog od bisera srednjovjekovne arhitekture koji se nalazi na obroncima Zelinske gore, već i zbog izuzetnog značaja u smislu proširenja turističke ponude, a samim time i ekonomskog razvitka Svetog Ivana Zeline, govori nam i činjenica da je spomenuti projekt bio marljivo pripreman već duži niz godina, kako bi ove godine mogao biti potpisan ugovor o dodjeli sredstava iz Europskih fondova.

Projekt predviđa obnovu srednjovjekovnog Zelingrada kao naše kulturne baštine s ciljem jačanja turističke, gospodarske, društvene i druge ponude i kohezije Grada Sv. Ivana Zeline, odnosno poboljšanje konkurentnosti našeg Grada.

Obnovljeni Zelingrad predstavljat će značajnu turističku atrakciju uz koju će se vezati ostala ponuda ovoga pitoresknog i baštinski nadasve bogatog i zanimljivog kraja: Zelinska vinska cesta, biciklističke, konjičke, planinarske i ostale rekreacijske staze i putevi, Ekološka poučna staza, te Marijanski putevi. Cjelovitiji pregled korisnosti ovog projekta za Grad Sv. Ivan Zelinu biti će vidljiv iz Studije izvodljivosti i analize troškova i koristi, dokumenta koji je sastavni dio ovog projekta, te koji je već u izradi, te će ka takvi biti prezentirani i dostupni ajvnosti putem web stranice Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Sam projekt obnove srednjovjekovnog Zelingrada također obuhvaća i rekonstrukciju lokalne ceste od Biškupca do Zelingrada, kao i izgradnju turističko – rekreativne šetnice uz cestu.

Srednjovjekovni Zelingrad planira obnoviti u skladu s pravilima konzervatorske struke u potpunosti, kako bi osim svoje vizualnosti i reprezentativnosti bio u potpunosti funkcionalan i izgrađen po potrebama suvremenih baštinskih i turističkih mijena.. U utvrdi se planiraju slijedeći sadržaji: izložbeni muzejski prostor, multifunkcionalna dvorana za koncerte, predavanja, te razna druga okupljanja, te jednostavan ugostiteljski objekt. U vanjskom dvorištu će biti i prostor za viteške programe te manje turnire. Grad dobiva i tzv. podgrađe s više sadržaja, odnosno slikovito srednjevjekovno selo s ponudom prilagođenom većem broju turista.


Više informacija možete saznati i preuzeti sa potonjeg linka na kojem se nalazi detaljna prezentacija projekta „Obnove srednjovjekovnog Zelingrada".

 

Kontakt obrazac

Molimo unesite potrebne informacije. Naši djelatnici će vam se javiti u najkraćem mogućem roku.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »