Spomenica

Dragutin Stražimir

Datum objave: 06.06.2017.

Ovu Spomenicu Dragutinu Stražimiru odlučili smo urediti i izdati budući da su se sretno ''poklopile'' dvije obljetnice – 195. godišnjica od njegova rođenja, te 125. godišnjica od njegove smrti. Spomenica je prilika da se o tom velikom i značajnom čovjeku na jednom mjestu sakupe brojna saznanja i informacije, dobrim dijelom javnosti nepoznate. Stražimir kao svestrana i značajna osoba s pravom se već 1925. godine našao u knjizi ''Znameniti i zaslužni Hrvati 925 – 1925.'' U nacionalnoj povijesti Hrvata prepoznat je kao pionir, preteča suvremenog vinogradarstva, te kao značajni preporoditelj druge polovine 18. stoljeća. Gotovo da je bilo nemoguće sagledati svu složenost, sve preokupacije i djelatnost ove vrlo svestrane osobe. Brojni novinski članci, pisma, župna spomenica, te ostali izvori daju nam uvid u njegov život. Kada se uđe malo dublje u sve te informacije, tada vidimo Stražimira kao osobu sa svim ljudskim manama i vrlinama, sa preokupacijama, sa htijenjima i ambicijama. Možemo upravo osjetiti tu njegovu ogromnu prosvjetiteljsku snagu koju želi prenijeti hrvatskom puku, običnim vinogradarima i ratarima, neukim seljacima. Možemo osjetiti njegovu podijeljenost između obaveza prema zajednici male kršćanske župe koju vodi i prema poslanstvu prosvjetitelja koje si je na nacionalnom planu sam odabrao. Hrvatska ga doživljava kao nacionalnog prosvjetitelja, pionira u mnogim gospodarskim područjima. Njegovi suvremenici, a osobito njegovi župljani ga doživljavaju kao svog župnika za kojeg očekuju da stalno bude uz njih, da se brine da crkveni krov ne prokišnjava, ili da groblje bude dobro ograđeno. Ovom Spomenicom vam želimo prenijeti barem malo te životne borbe i preokupacija Stražimira, sa kojima je živio do kraja života. Stražimirov entuzijazam, vizija boljitka hrvatskog sela i poljoprivrede, rad posvećen općem dobru i danas bi mogao biti uzor i putokaz novim generacijama.

U pripremi i uređivanju ove Spomenice puno su nam pomogla istraživanja i tekstovi prof. dr. Mire Kolar čiji jedan tekst također objavljujemo u Spomenici, te joj puno zahvaljujemo.

Nadamo se da ćemo sakupljenom građom u ovoj Spomenici  približiti čitateljima život našeg velikog i zaslužnog sugrađanina. 

Sadržaj Spomenice

Stjepana Kožić, župan Zagrebačke županije: Uvodna riječ

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Sv. Ivana Zeline: Predgovor

Mladena Houška, ravnatelj Muzeja Sv. Ivan Zelina: Uvod

Vlč. Dragutin Toplak, župnik donjozelinski: Svećenik i njegovo poslanje

Mira Kolar: Prilog boljemu poznavanju života i rada kanonika i poljoprivrednog pisca Dragutina Stražimira

Mladen Houška: Donja Zelina, Dragutin Stražimir i suvremenici

Transkripcija pisma zagrebačkog podarhiđakona Gustava Barabaša Dragutinu Stražimiru

Transkripcija odgovora Dragutina Stražimira podarhiđakonu Barabašu

Priča o čuturi Dragutina Stražimira

Igor Zrinski: Političko djelovanje Dragutina Stražimira

Prva podružnička izložba u Sv. Ivanu Zelini, Gospodarski list, 11 listopad 1860.

Zelinski vinogradari na velikoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu 1864. godine.

Medalje koje je D. Stražimir osvojio na izložbi u Beču 1873. g.

Medalje koje je D. Stražimir osvojio na izložbi u Trstu 1882. g.

Koja sredstva trebalo bi poprimiti, da dodje hrvatsko vino na glas u svjetskoj trgovini?

Franjo Vondraček: Kako sam pronašao mjesto ukopa Dragutina Stražimira

 

 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »