Templari i njihovo naslijeđe

Datum objave: 04.07.2017.

Viteški red templara (Militia Templi) osnovan je u Jeruzalemu 1119. godine sa ciljem zaštite kršćanskih hodočasnika koji dolaze u Svetu zemlju. Tokom vremena ovaj viteški red je ojačao i proširio svoje djelovanje na kršćansku Europu. Već od druge polovine 12. stoljeća nailazimo na templare u hrvatskim zemljama. U okolici Zagreba templare dovodi biskup Prodan. Arpadovići su snažno podupirali templare i darovali im posjede. Posebno se istakao Andrija II kada je po dolasku na vlast templarima dao brojne povlastice. 1209. godine Andrija II daruje templarima posjed sv. Martina kod Zeline, gdje oni ostaju do svog ukinuća 1314. godine, kada njihove posjede preuzimaju Ivanovci.

Templari na području Svetog Ivana Zeline

Andrija II Arpadović nakon što je u borbi za hrvatsko ugarsku krunu pobijedio brata Emerika, odužio se za vjernost svojim pristašama. Posebno se darežljivo odužio viteškom redu templara (Fratres Militae Templi). Jedan od velikih i bogatih posjeda koje je 1209. godine Andrija darovao templarima bio je posjed Sv. Martina kod Zeline. U svom sjevernom dijelu taj se posjed prostirao između rijeke Lonje i Zeline obuhvačajući teritorij sve do Donje Zeline, odnosno do crkve Svetog Nikole. Križarski red templara upravljao je svojim posjedima na napredan način, upučujući  domaće stanovništvo u dobro gospodarenje, u napredno poljodjeljstvo i vinogradarstvo. Templari na svojim posjedima podižu crkve i kapele, grade mostove i ceste. U vrijeme kada prostorom Svete helene upravljaju templari, sagrađena je kapela Svete Helene. Kapela je podignuta na starom gradištu, na strateškom mjestu iznad rijeke Lonje kuda je prolazila cesta koja je povezivala Zelinu Sv. Nikola sa Rakovcem. Uspomenu na davne vlasnike ovog kraja nalazimo u imenu naselja Križevčec.

Sadržaj kataloga:

  1. Mladen Houška

         Viteški red templara

  1. dr. Juraj Belaj

         Templari i ivanovci na Zemlji Sv. Martina

  1. prof. Vladimir P. Goss

         Templari i kulturni pejzaž zelinskog Prigorja

  1. Ivan Srša

         Zidni oslici u lađi crkve Sv. Petra u Novom Mjestu

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »