Zelinski kraj kroz prošlost

Datum objave: 03.07.2017.

Otvarajući ovu knjigu, otvorili ste stranice života zelinskog kraja, života koji traje tisućama godina. Možda je previše smiono reći da iz ove knjige možete iščitati sve što je život donosio tisućljećima i stoljećima na ove prostore. Namjera nam je bila da na jednom mjestu, prema našem skromnom znanju sakupimo sva značajnija svjedočanstva o životu ljudi i njihovoj kulturi na prostoru koji danas zovemo gradom Sv. Ivan Zelina ili u širem povijesnom smislu zelinskim krajem. Ovo je prvi puta da se na jednom mjestu pokušava napraviti sinteza zelinske povijesti od prapovijesti preko antike i srednjeg vijeka pa do današnjih dana, odnosno do početka dvadesetog stoljeća.

Stvarajući ovu knjigu, autori su imali veliku dvojbu da li da povijesne izvore i ostalu građu prikažu strogo znanstveno ili da pisanju pristupe tako da knjiga bude razumljiva i lako čitljiva za što veći broj ljudi. Odlučili smo se da knjigu nastojimo što više približiti svima onima koje zanima zavičajna povijest, odnosno povijest zelinskog kraja, pa smo prema tom kriteriju i pisali tekstove. Nadam se, dragi čitaoče, da će svatko tko otvori ovu knjigu, pronaći u njoj nešto što do sada nije znao i da će na taj način obogatiti svoje znanje o povijesti zelinskog kraja i velikoj kulturnoj baštini koja se ovdje stoljećima pritajeno krije.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »