Sveti Ivan Zelina - Sjećanje u razglednicama

Datum objave: 03.02.2020.

Promatrajući razglednice, lako ćemo uočiti da nema  teme koja na njima nije oslikana  u bezbroj varijacija. Čovjek niti ne sluti koliko će sreće i zadovoljstva naći u njima. U njima ćemo prepoznati svijet i ljude od jučer i dalje u prošlost, kao kakvim izokrenutim dalekozorom.

Stare su razglednice umjetnička djela. Njihov najveći procvat, njihovo veliko doba  bilo je između 1900. i 1914. godine. Ulagalo se tada u razglednice mnogo napora, ručnog rada, tehnike tiskanja pa u usporedbi današnje razglednice izgledaju jadno.

Nicali su tada klubovi sakupljača razglednica, rastao je broj sakupljača iz dana u dan.

Veliki ljubitelj starih razglednica  Karl Krolow je napisao: "Neko vrijeme sakupljao sam stare razglednice. Možda zato što je na njima bilo dopušteno sve ono od prije kad su na svakom prozoru zavjese omatale mjesec koncem, a usnule pruge obale mirisale isključivo po katranu i mrtvoj metvici. Sakupljao sam život pretvoren u prah što se na njima kao i jednako starim poštanskim markama mogao još prikazivati živim. Neraspadnut u ganutljivosti i pljesnivim mrljama..."

O pojavi prvih razglednica raspravlja se u mnogim priručnicima. Gotovo je nemoguće utvrditi  kada je bila poslana prva razglednica. Godine 1870. dvorski knjižar u Oldenburgu August Schwartz napisao je svoju prvu razglednicu na kojoj je bilo nekoliko  topničkih  sličica uz kratke vesele stihove, tiskano u njegovoj tiskari. Ta se Schwartzova karta općenito smatra prvom poštanskom kartom sa slikom, to jest  prvom  razglednicom.

Od godine 1873. razglednice  se šire iz Njemačke u Austriju i Švicarsku. Prve razglednice imale su crtež na trećini strane i bile su neugledne. To rano razdoblje potrajalo je do 1896. godine. U to vrijeme nije bilo mnogo razglednica, pa se one od prije 1891. godine smatraju vrlo rijetkima.

Tehnika  tiskanja  je napredovala, razglednice su postajale ljepše, ljudi su više putovali i tako je započelo  masovnije širenje razglednice. Popularnost razglednice bila je takva da su je imala i najmanja mjesta.

Kod nas u Hrvatskoj najstarija razglednica potječe iz Opatije, 1889. godine. Smatra se da je nekako u  to vrijeme  nastala  i  prva zagrebačka razglednica, ali najstarija poznata je iz 1892. godine. Sveti Ivan Zelina dobio je prvu poznatu razglednicu 1898. godine.

Na ovim razglednicama možemo najčešće vidjeti prikaz naselja, ulica napučenih ljudima, značajnih kuća, trgovina, restorana, župnih kuća, crkava, vatrogasnih domova itd.

Prema prizorima razglednice možemo podijeliti na više vrsta:

  • Pozdravne razglednice su kamenotisci s tiskanim tekstom (Gruß aus...

  Pozdrav iz ...) Popularne  su i cijenjene zbog estetske dotjeranosti.

  • Secesijske razglednice obično ukrašene cvijećem, lišćem, girlandama koje povezuju prizore. Mogu biti tiskane kamenotiskom ili svjetlotiskom.
  • Kompozitne razglednice sastoje se od više slika motiva jednake veličine u slobodnoj ili geometrijskoj kompoziciji, a najčešće sadrže motive koji se uvijek javljaju kao samostalne razglednice.
  • Potpouri razglednice su kompozitne razglednice od više slika motiva različite veličine i oblika, te se opisuju prema najvećoj slici.
  • Leporello razglednice su razglednice- harmonike.
  • Foto-razglednice su razglednice s pravom fotografijom. Ove razglednice imaju veliku dokumentarnu vrijednost i danas su često unikatne. Autori tih razglednica bili su amateri (putnici, učitelji, župnici, seoski kroničari) i lokalni fotografi, a najčešće su prikazivale neku godišnjicu ili svečanost, izlet, procesiju, posvetu itd.

 

U ovoj knjizi prikazat ću kolekciju razglednica izdanih u razdoblju od 1898. do 1995. godine. Želja mi je da prikažem svu ljepotu Svetog Ivana Zeline i bliže okolice iskazanu na razglednicama. Naš je grad bio divno osmišljen, pun života i ozračja.

Jasno da moja zbirka još nije kompletna  i besprijekorna.  Nadam se da će se brzo obogatiti  još do danas nepoznatim motivima. Duboko sam uvjeren da razglednice predstavljaju kulturno bogatstvo. Treba ih sakupljati i prikazati javnosti da bi se razvio interes i dobila  podrška građana i suradnika, kako bi i razglednice, sređene i klasificirane, postale interesantan dokument kulturnog, urbanog  i društvenog razvoja našeg grada.

Zdravko Valentaković

Cijena knjige 150 kuna 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »