Biser barokne umjetnosti

Crkva Sv. Tri Kralja u Kominu

Datum objave: 04.07.2017.

Postoje trajne vrijednosti u ljudskom životu koje ga obogaćuju i ostavljaju duboki trag u našoj civilizaciji. Jedna od tih vrijednosti je kulturno - povijesna baština koja duboko prožima naš svakidašnji život. Bez imalo ustručavanja možemo konstatirati da je povijest kulturne baštine ujedno i povijest naroda i ljudi koji žive na nekom prostoru.

Vođeni upravo takvim idejama ova knjiga reprezentira jedan od najljepših primjera sakralne, ujedno i kulturne baštine kontinentalne Hrvatske – crkvu Sveta Tri Kralja u Kominu. Ova reprezentativna crkva, pravi biser barokne umjetnosti, sagrađena je sredinom 17. stoljeća, nažalost od strane nepoznatih majstora. Crkva se nalazi na brežuljku iznad doline rijeke Lonje. U knjizi je naglašeno povijesno značenje Komina koji je svojim položajem na raskrsnici putova bio susretište mnogih prolaznika. Crkvu sagrađenu na tom tlu u drugoj polovini 17. stoljeća, posvetio je 1669. godine Svetim Trima kraljevima zagrebački biskup Martin Borković. Kao kulturni spomenik, ona je i svjedok povijesnih zbivanja. Uz ovu crkvu je 28. rujna 1682. godine održano zasjedanje Hrvatskog sabora pod vodstvom bana Nikole Erdödya čime je započelo oslobađanje hrvatskih zemalja od turske vlasti.

Ova knjiga rađena je kao trajni pečat ljepoti, skladnosti i umjetničkim ostvarenjima koje možemo uvidjeti u crkvi Sv. Tri Kralja. Nizom svojih poglavlja knjiga prikazuje povijesno i umjetničko značenje kominske crkve popraćeno velikim brojem kvalitetnih fotografija. Kao takva vrijedna je ostavština za buduće generacije.

Sadržaj

Mira Čegec     6

Krešimir Filipec          7

Martina Strugar

Barokna arhitektura crkve Sv. Tri kralja        9

Mirjana Repanić-Braun

Likovna oprema crkve           25

Mladen Houška

Crkva Sv. Tri kralja kroz stoljeća       69

Pogovor

Maksimilijan Milan Herceg, župnik  77

Predstavljanje knjige

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »