Završio 12. Međunarodni viteški turnir

Datum objave: 21.06.2018.

U subotu 16. lipnja 2018. u Sv. Ivanu Zelini je održan 12. Međunarodni viteški turnir koji je okupio tridesetak viteških, streličarskih i konjičkih udruga iz srednje Europe. Cjelodnevni program koji je trajao od 10  do 24 sata privukao je tisuće posjetitelja iz Sv. Ivana Zeline, Zagrebačke županije, Grada Zagreba, te drugih okolnih gradova.

U 10 sati je kroz centar Sv. Ivana Zeline prošla kostimirana viteška povorka u kojoj je sudjelovalo tridesetak konja, nekoliko kočija u kojima se vozio kralj Matijaš Korvin sa kraljevskom svitom, te više od dvije stotine vitezova, streličara, dama, muzičara i ostalih sudionika. Prolazak ove atraktivne kostimirane povorke kroz Sv. Ivan Zelinu je promatralo i oduševljeno pozdravilo oko dvije tisuće građana i ostalih prolaznika.

Na prostoru turnira, na povijesnoj lokaciji Prodanec od podneva su se odvijale brojne radionice za djecu, sajam starih obrta, te festival srednjovjekovnih pića. Na turnirskom borilištu su oklopljeni vitezovi okušavali svoje vještine i snagu u nekoliko disciplina. U poslijepodnevnim satima je održan konjički viteški turnir na kojem su se konjanici nadmetali u nekoliko disciplina – trka na ring, sječenje sabljom, gađanje mete kopljem i sakupljanje vjenčića sabljom. Navečer je program nastavljen muzičkim koncertima, te noćnom opsadom grada.

Lijepo vrijeme, ugodan ambijent, te atraktivan program privukli su na ovogodišnji turnir oko 5 tisuća posjetitelja. Organizatori ove turističke manifestacije su Muzej Sv. Ivan Zelina i Turistička zajednica Grada Sv. Ivana Zeline.

Posjetitelji Viteškog turnira mogli su uživati u ponudi raznolikih proizvoda, od domaćih likera, proizvoda od bilja, raznih rukotvorina, replikama viteške opreme, ponudi mačeva, lukova i strijela, preko festivala srednjovijekovnog pića, te ponudi Crafter`s pivovare iz Dugog Sela. 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »