Noć muzeja 2018. godina

Uvijek bolja !

Datum objave: 30.01.2018.

Već tradicionalno, gotovo ritualno, i ove je godine održana manifestacija Noć muzeja 2018. Ovogodišnja tema bila je "Sport u muzejima", to jest, muzejske zbirke i predmeti povezani sa sportom i sportskim događanjima. Mnogi naši posjetitelji mogli su uvidjeti raznolikost i šarolikost, a nadasve važnost i brojnost sportskih udruga, događanja i manifestacija povezanih sa svojim krajem. Uistinu, duga je i važna povezanost sportskog djelovanja i sporta općenito i Svetog Ivana Zeline. Upravo ta brojnost i sveobuhvatnost povijesti sporta u zelinskom kraju nametnula nam je vremensku granicu do koje smo kao Muzej odlučili prestaviti sport u Svetom Ivanu Zelini. Godina 1987. bila je godina održavanja Univerzijade u Zagrebu, ali i godina kada se Sveti Ivan Zelina afirmira kao grad suoorganizator toga događanja. To je godina kada Zelina dobiva sportsku dvoranu, ali i svojevrsna simbolička granica i reprezentator jednog vremenskog razdobalj. Neizostavan dio naše izložbe, a izravno se veže uz Univerzijadu je i privatna zbirka gospodina Igor Novakovića posvećena tom događaju koju nam je s puno volje i entuzijazma ustupio, i na tome mu zahvaljujemo.

Noć muzeja odpočela je u 18:00h sa dječjim radionicama koje su trajale do 20:00h. Nakon toga službeno smo otvorili izložbu, uz prigodne riječi gradonačelnika Hrvoja Košćeca i ravnatelja Muzeja g. Mladena Houšku. Otvaranje izložbe upotpunili su učenici  Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta. Već oko 21:30h gospodin Igor Novaković ukratko je predstavio svoju privatnu zbirku posvećenu Univerzijadi, ispričavši kako je započeo sa sabiranjem, te nekoliko zanimljivih anegdota povezanih sa zbirkom i predmetima u njoj. Ubrzo potom, sve do 24:00h, večer nam je uljepšao glazbeni ansambl "Kajtebriga" i gospođa Hana Hegedušić. O cijelom događaju izvjestili su i mediji, pa njihove zabiljške i razmišljanja možete pronaći ovdje.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »