Trgovište Sv. Ivan Zelina 2019.

Datum objave: 03.10.2019.

Dana 16. listopada 2019. godine na Trgu A. Radića s početkom u 11h odpočela je manifestacija Dana slobodnog kraljevskog trgovišta Zeline. Svet Ivan Zelina status trgovišta može zahvaliti povelji bana Mikca iz 1328. godine. Ovim privilegijem ban Mikac potvrđuje pravo na tjedni sajam četvrtkom, a prema starim običajima. To znači da se već od ranije, od davnih vremena tjedni sajam u Zelini održavao četvrtkom. To što je sajam slobodan, obrtnicima i trgovcima je od velikog značaja jer nisu izloženi nikakvim nametima i daćama kako na putu do Zeline, tako i na samom tržnom mjestu. Slobodni sajmovi pružaju veliku sigurnost obrtnicima i trgovcima te oni dolaze na njih i izdaleka. Svakako da je jaki sajam, zaštićen kraljevim privilegijem, značajno utjecao na daljnji razvoj trgovišta Zelina. Dio obrtnika i trgovaca se u Zelini i nastanjuje koristeći blagodati kraljevog privilegija. Tako Zelina postaje najjače trgovište i obrtničko središte između Zagreba, Varaždina i Križevaca. Obrtnici i trgovci postaju građani trgovišta, sudjeluju u donošenju odluka važnih za trgovište (congregationes), sudjeluju u izboru starješina trgovišta (villicus). Privilegiju Zelina gubi negdje tijekom 19. stoljeća, ali uz pomoć ravnatelja Kraljevskog državnog arhiva u Zagrebu Emilija Laszowskog, te na inicijativu Poglavarstva Sv. I. Zeline, vraća se Zelini pravo da se proglasi trgovištem. 

U spomen na povelju bana Mikca ove se godine održalo trgovište sa mnoštvom raznolikih izlagača, te sudjelovanjem nekoliko udruga, pojedinaca, škola i organizacija. Već od jutra svojim prisutstvom obradovala su nas djeca Osnovne škole Ksaver Šandor Đalski iz Donje Zeline, Osnovne škole Dragutin Domjanić iz Svetog Ivana Zeline, dječji vrtić Proljeće te udruga Srce. Svaka od škola, vrtić i udruga donijeli su nam i prezentirali svoje radove i proizvode - kolače, peciva, zimnicu te ukrase i predmete načinjene od ekoloških materijala i recikliranog otpada. Uz njih od najranijih sati bili su i vrijedni pojedinci i obrtnici, koji su nam predstavili svoje proizvode i zanate, te nas upoznali i približili nam neke već zaboravljene vještine. Tako su nam se pridružili umirovljenici iz udruge Prigorčica koji su nam demonstrirali i podučili nam o vještini ruždenja kukuruza te pravljenja kukuruznog brašna. Gospodin Ivan Kovačić iz Globočca neumorno je pokazivao tehnike i vještine izrade keramičkih posuda i predmeta na svom kolu, te nam je za primjer donio niz izuzetno lijepih i tradicionalnih keramičkih predmeta. S nama su još bili Medičari Bičak sa nizom domaćih rukom rađenih proizvoda od meda i voska. Uz njih svoj rad je predstavila i Dubravka Bujeci na čijem su štandu bili izloženi raznovrsni predmeti od kože. Od samog jutra na trgovištu smo mogli kupiti i proizvode domaćih OPG-ovaca, koji svaku srijedu, petak i subotu nude svoje raznovrne prozvode Zelinčanima. Uz njih svoju ponudu su nam pokazali i cvećari Rok, te Kuća cvijeća Erika. Za red i pravicu na trgovištu brinuli su se Vitezovi zelingradski, uvijek dragi i rado viđeni gosti na svim manifestacijama u Svetom Ivanu. Već od ranog jutra vitezovi su podignuli svoj šator i budno pazili da sve na trgovišu prođe kako treba, "po zakonu i pravici". Osim njih još jedna udruga, dobro poznata u Zelini, počastila nas je svojim dolaskom te prezentacijom konja i djeva. naravno riječ je o Konjičkom klubu Zelingrad. 

Sve vrijeme posjetitelji su mogli uživati u poslastica,a kolačima, krugu i drugim proizvodima izlagača, ali su također mogi i okusiti pačene keste, te nakon njih kapljicu dobrog vina i šturma kod udruge vinara i vinogradara Brina iz Kalinja. Mora li se spomenuti da je upravo tamo bila i najveća gužva. 

U popodnevnim satima, oko 17h Zelinsko amatersko kazalište Zamka uprizorilo je predstavu "Kraljevo trgovište nek Zelina bude" autora Mladena Houške. U predstavi su glumili Alen Kanski - ban Mikac Mihaljević, Stjepan Nizek - župan Moravečki benedikt, Krunoslav Hublin - Ivan, župnik crkve Svetog Ivana Krstitelja, Josip Hođa - starješina trgovišta Zeline Jakov od roda Vjenčeslavova, Zdravko Munđak - literatus (pisar). Nakon izvrsne i zanimljive predstave svojim nastupom počastili su nas članovi HPD-a Zelina, Alan Kanski, Ivan Kamnearić i Zdravko Fučkan. 

U ime organizatora, Muzeja Sveti Ivan Zelina, želimo zahvaliti svim sudionicima na trudu i odazivu, te se nadamo da ćemo se vidjeti i sljedeće godine u još većem broju. 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »