Navik on živi ki zgine pošteno

Datum objave: 24.04.2019.

„Navik on živi ki zgine pošteno…“

Tužna tragedija hrvatskih heroja i mučenika Petra grofa Zrinskog i njegova šurjaka Frana Krste Frankopana koji su pogubljeni 30.4.1671.g. u Bečkom Novom Mjestu, stoljećima je teško pritiskala hrvatski narod. Lažno optuženi za urotu i pobunu protiv kralja, osuđeni pred sudom na smrt, protivno hrvatskom pravnom sistemu, te smaknuti odsijecanjem glave, okolnosti su koje Hrvatska nikako nije mogla zaboraviti niti prihvatiti.

Tek urušavanjem Habsburške monarhije, tj. nakon završetka 1. Svjetskog rata stvoreni su preduvjeti da se posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana prenesu iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb. Taj značajni posao organizirala je družba Braće Hrvatskog Zmaja na čelu sa velikim meštrom Emilijem Laszowskim. Trebalo je brzo djelovati, jer su posmrtne ostatke mučenika tražili i Mađari, te ih željeli prenijeti u Budimpeštu ( gdje bi ih slavili kao svoje mučenike, a što su već učinili sa Jelenom Zrinskom). Stoga je delegacija krenula iz Zagreba 22.4.1919., a već 26.4. je bila u Bečkom Novom Mjestu. Svečana povorka je krenula na groblje, gdje je otvoren grob mučenika, te su posmrtni ostaci spremljeni u dostojanstveni kovčeg, te nakon prigodnog protokola krenuli na put prema domovini Hrvatskoj.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima putovao je posebnom željeznicom preko Maribora, pa za Zagreb. Vlak je svagdje dočekivalo desetke tisuća ljudi, te odavalo počast mučenicima. Doček na zagrebačkom kolodvoru bio je vrlo svečan, posmrtni ostaci su preneseni u zgradu Hrvatske akademije, a slijedećeg dana je do tada neviđeno mnoštvo ljudi od nekoliko stotina tisuća ispratilo kovčeg do zagrebačke katedrale gdje su posmrtni ostaci položeni. Cijeli taj put od Bečkog Novog Mjesta do zagrebačke katedrale ovjekovječen je kvalitetnim fotografijama koje su osnova naše izložbe u Muzeju. Na izložbi se također daje povijesni pregled velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana.   

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »