Prođite vrata vremena, uđite u srednji vijek !

11. međunarodni viteški turnir

Datum objave: 30.05.2017.

Međunarodni viteški turnir u Sv. Ivanu Zelini najveći je srednjevjekovni viteški turnir u Hrvatskoj. Zahvaljujući povijesnom lokalitetu Prodanec, autentičnom ambijentu, spektakularnim borbama i ostalim prikazima svakodnevnog srednjevjekovnog života, posjetitelji imaju priliku biti dijelom povijesne priče. Na turniru sudjeluju mnoge viteške skupine iz inozemstva, ali i domaće, te naša zelinska udruga Vitezovi Zelingradski.

Bojne naprave

Vitezovi zelingradski imaju najveći arsenal u regiji s više od 10 funkcionalnih i autentičnih srednjevjekovnih bojnih naprava koje uključuju katapulte, samostrele, topove, trebuchete i baliste.

Srednjevjekovno trgovište

Turniri u srednjem vijeku privlačili su brojne trgovce i zanatlije koji su nudili svoje proizvode. Srednjovjekovno trgovište prožeto je obrtničkim radionicama kovača, stolara, lončara, travara, medara i drugih obrtnika smještenih u orginalni ambijent. Uživajte u zvuku alata, mirisu hrane i pića, pjesmu i smijeh.

Noćna opsada grada

Vizualno najatraktivnija točka turnira, noćna opsada grada, u kojoj više od 100 vitezova u oklopima pokušava osvojiti utvrdu dok oko njih lete vatrene kugle i strijele, jedinstveni je doživljaj koji posjetiteljima. Prilikom opsade vitezovi se koriste cijelim arsenalom srednjovjekovnih bojnih naprava i oružja.

Festival srednjovijekovih pića

U gastronomskoj ponudi ovogodišnjeg izdanja turnira je jedinstveni festival srednjovjekovnih pića, koji će se ove godine održati po drugi puta. U autentičnom ambijentu posjetitelji će moći degustirati pića spremljena prema starinskim receptima, kao što su medeno pivo, razne vrste rakije, aromatizirano crno vino Hipokras ili pak Benediktinski liker. I ove godine održat će se natječaj za najbolji hipokras

Radionice za djecu i odrasle

Brojne atraktivne radionice privući će pažnju posjetitelja. Izdvajamo radionicu streličarstva na kojoj se posjetitelji mogu okušati u gađanju lukom i strijelom. U konjičkoj radionici možete obući srednjevjekovnu tuniku te se na konju prošetati cijelim prostorom turnira, a tu nam je po prvi puta i mistični labirint sa raznolikim preprekama za najmlađe. Dječjoj radionici. Najhrabriji mališani kroz igru i zabavu mogu upoznati vitezove, vile, čarobnjake i druge likove iz bajke, dok oni manje odvažni mogu slušati priče o hrabrosti i odvažnosti ili se svi zajedno zabaviti na jednoj od srednjovjekovnih kreativnih radionica.

Viteške turnirske borbe

Bohurt je najekstremnija disciplina borbe srednjovjekovnim oružjem, a vjernosti prikaza ovih istinskih viteških dvoboja pridonosi i činjenica da na borilištu odmjeravaju snage borci koji se nikad prije nisu vidjeli. U ovoj uzbudljivoj borbi pod punim oklopima dozvoljeni su svi potezi osim uboda mačem. Osim Bohurta, posjetitelji će moći uživati i izabrati favorita u raznim disciplinama viteških borbi čiji sudionici dolaze iz desetak zemalja.

Zabavni sadržaj

Tijekom turnira posjetitelji mogu obići viteške utvrde i srednjevjekovno podgrađe i pritom uživati u brojnim radionicama te nastupima uličnih zabavljača, muzičara, trbušnih plesačica, artista – gutača vatre.

Kontakt obrazac

Molimo unesite potrebne informacije. Naši djelatnici će vam se javiti u najkraćem mogućem roku.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »