Jesen kolekcionara

Zdravko Valentaković

Datum objave: 05.12.2017.

Ove godine u sklopu prve "Jeseni kolekcionara" Muzej Sveti Ivan Zelina imao je čast predstaviti zbirku našeg sugrađana, svima dobro poznatog Zdravka Valentakovića. Zbrika koja sadrži impresivan broj objekata, stvarana je godinama, predanim radom, požrtvovnošću i odricanjem. Danas nakon gotovo pedesetak godina sabiranja zbirku Valentaković možemo podijeliti na tri velike cijeline: zidne ure (ili satovi), lončarski uporabni predmeti te razglednice Svetog Ivana Zeline i njegove okolice. Upravo su razglednice danas primarna i najveća strast gospodina Valnetakovića svojevrsni spiritus movens njegove cijelokupne zbirke.

Otvaranje izložbe

Svaki sabirač ima jedan "sudbonosni" trenutak u životu koji pokrene iskru sabiračke želje u njemu. Za Zdravka Velentakovića bio je to  trenutak dobivanja poklona – porculanske zidne ure, koju je g. Valentaković dobio od dede Nikole, djeda njegove tadašnje zaručnice, a danas supruge. Taj sat još je uvijek dio zbirke g. Valentakovića te u njoj zauzima posebno mjesto. U tom ranom razdoblju sabiranja važnu ulogu odigrao je i „deda Karlo“ iz Podravine – životopisni osamdesetogodišnjak, sin putujućeg urara, rekao bi g. Valentaković „hodajuća enciklopedija, nema sata kojeg nije znao popraviti“. Od toga vremena, do danas, s naglaskom da nema namjeru prestati, g. Valentaković aktivno sabire te je tijekom sabiračkog staža fokus svoje primarne zbirke mijenjao nekoliko puta, jer kako i sam kaže: „Ure me toliko više ne zanimaju, lončarije više nema, zanimaju me najviše razglednice“.

Pedeset godina aktivnog sabiranja izuzetno je mnogo, pa je broj objekata unutar zbirke također impozantan. Pokušavajući procijeniti veličinu zbirke naš sugovornik iznosi broj od preko 150 zidnih satova, stotinjak lončarskih posuda i oko 20 000 razglednica. Broj objekata bi možda bio i veći ali u „zbirku sam samo unosio vrhunske stvari, bez oštećenja, vrijede“. Zašto sabiranje općenito? „Zašto ? – to je strast, kad vi počnete sakupljat, to te onda obuzme čitavoga, jednostavno, svaki slobodan trenutak razmišljate kako da upotpunite kolekciju.“  Potreba da se nešto sačuva, posebice stare i vrijedne stvari dio je motiva i kod g. Valentakovića, pa tako on govori „motiv mi je uvijek da proširim kolekciju vezanu uz Zelinski kraj. Uvijek mi je želja da ovo zavičajno ostane u Svetom Ivanu Zelini, da se sačuva…“ Bez zajednice, privatne zbirke ne bi imale previše smisla, slaže se s tim i Zdravko: „Uvijek je zadovoljstvo kada možete svoju zbirku prezentirati, da ju vidi širi krug ljudi. Najveće je zadovoljstvo da se zbirka ne skriva pred ljudima, da ljudi vide tu baštinu. Cilj svakom sakupljaču bi treba biti da prezentira, lokalno ali i šire svoju zbirku.

Postav Izložbe

Životopis

Zdravko Valentaković rođen je 23. rujna 1942. godine u Zagrebu. Obitelj Valentaković ubraja se među najstarije zelinske obitelji čije porijeklo možemo pratiti od 17. stoljeća.  Kao dijete sa obitelji se preselio u Sveti Ivan Zelinu, gdje je završio i osnovnu školu. U Zagrebu upisuje VII. gimnaziju, a nakon nje u Rijeci i visoku pedagošku školu. Isprva je bio profesor tehničke kulture u Bedenici, nakon čega dolazi predavati u osnovnu školu „Dragutin Stražimir“ u Svetom Ivanu Zelini gdje ostaje do umirovljenja. Od mladih dana intenzivno se bavi fotografijom te postaje jedan od najznačajnijih fotografa-kroničara Svetog Ivana Zeline. Sabiranjem se počinje baviti već od mlađih dana, prvotno numizmatikom, filatelijom zatim sabiranjem lončarskih uporabih predmeta, a već 1966./67. godine polako ulazi u svijet sabiranja satova, te naposljetku i razglednica. Uz brojne društvene aktivnosti na području kulture i očuvanja baštine, Zdravko Valentaković je također od 1990ih godina i član družbe „Braće Hrvatskog zmaja“, gdje 2000. godine postaje i meštar obredničar u dva mandata te se brine o vođenju, organiziranju i zazmajivanju novih kandidata. Uz se ovo unutar i uz pomoć Družbe organizira i niz hvalevrijednih akcija na području očuvanja kulture i baštine. Za svoje zasluge dobiva i mnoga odličja družbe. Tijekom života izlagao je svoje zbirke na brojnim izložbama. Danas u mirovini još je uvijek aktivan sabirač zaljubljen u svoju zbirku i Sveti Ivan Zelinu.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »