Vinogradarstvo u zelinskom kraju i Dragutin Stražimir

Datum objave: 01.06.2016.

Često se zna dogoditi da izuzetni i zaslužni ljudi ostaju na marginama službenih povijesnih pregleda samozatajno provirujući kroz nekoliko redova, gotovo crtica, koje su obilježile njihov život. Upravo kako bi ispravili jednu od takvih omaški, muzej Sveti Ivan Zelina priredio je tematski i kalendarski prigodnu izložbu, vezujući se na tradicionalnu Izložbu vina, o jednom od najzaslužnijih stanovnika Svetog Ivana Zeline – piscu, učenjaku, političaru, svećeniku i eruditi – Dragutinu Stražimiru. Izložbu je popratilo i izdavanje Spomenice Dragutinu Stražimiru unutar koje su prikupljeni svi dosad poznati podaci i crtice iz njegova života.

Dragutin Stražimir rodio se 27. rujna 1821. godine u Velikom Bukovcu pokraj Ludbrega kao Karlo Wachter. Njegova je obitelj živjela na posjedu grofa Draškovića gdje je otac obavljao posao upravitelja imanja. Mladi Stražimir pohađao je pučku školu u Petrijancu pokraj Varaždina. Školovanje je nastavio u Bjelovaru i Kaniži. Bogosloviju je Karlo Wachter završio 1845. te se zaredio u srpnju i postavljen je za kapelana u župi Sveti Gjuragj kod Ludbrega. Godine 1849. dozvolom kraljevske Zemaljske vlade mijenja on i braća mu Franjo i Ivan prezime u Stražimir, što je zapravo prijevod prezimena Wachter.  Dragutin Stražimir vrlo rado prihvaća 1851. godine poziv zelinskog vlastelina Dragutina Domjanića da preuzme  župu Svetog Nikole u Donjoj Zelini najprije kao upravitelj, a poslije i kao župnik.  Kroz sve njegove godine predanog rada, Stražimir neumorno piše o problemima seljaštva, te daje korisne savijete o poboljšanju poljoprivrede, posebice vinogradarstva. Dragutin Stražimir je 1891. godine otputovao je na liječenje u Karlove Vary, ali je na povratku umro u bolnici u Pragu 4. svibnja od žutice, jer je godinama bolovao od jetre. Bilo je to na Spasovo 1891. Njegovu smrt zabilježile su mnoge hrvatske novine.

Upravo smo kroz izložbu „Vinogradarstvo u zelinskom kraju i Dragutin Stražimir“ željeli prikazati, osvijestiti i učvrstiti neraskidive i duboke spone koje povezuju povijest i razvoj vinogradarstva te djelovanje, trud i zasluge Dragutina Stražimira. Tijekom svog života Dragutin Stražimir napisao je velik broj gospodarskih i poljoprivrednih članaka, pokrenuo pučki gospodarski list Seoski gospodar  te nekoliko knjiga od koji su svakako najpoznatije Vinogradar (1876.),  Vinogradarstvo (1877.), Ratarstva za puk, (1879.), Mijat Briguša hrvatski seljak (1878).

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »