50. izložba vina kontinentalne Hrvatske

Vino - kaplja života

Datum objave: 04.06.2018.

Ove godine slavimo 50 uzastopnih Izložbi Vina kontinentalne Hrvatske. Velika je to i značajna obljetnica za Grad Sveti Ivan Zelina. Kako bi uveličali i doprinjeli ovom ljubilarnom slavlju Muzej Sveti Ivan Zelina organizirao je izložbu "Vino - kaplja života" kako bi itakao važnost vinarstva i vinogradarstva u zelinskom kraju od njegovih najranijih početaka. pa sve do današnjih dana. Neraskidiva je to poveznica koju vinogradarstvo i zelina imaju kroz sva ova stoljeća, od vinograda obitelji Zrinski, preko feudalnih, plementitaških, crkvenih i biskupsih vinograda, sve do začeća institucinalnog i znanstvenog bavljenja vinogradarstvom u liku i djelu Dragutina Stražimira, preko prve podružničke izložbe Hrvatsko-Slavonskog gospodarskog društva 1860. godine u Zelini, do brojnih vinogradarskih zadruga, djelovanja Milana Pažića, kotarskih izložbi, te na posljetku kontinentalnih izložbi vina. Sva su ova događanja i pojedinci ostavili bitan i neizbrisiv pečat u vinogradarskoj povijesti zelinskog kraja, ali i puno šire. 

Ovdje Vam donosimo djelić atmosfere sa otvaranja izložbe, otkrivanja biste Dragutinu Stražimiru te premjere dokumentarno-edukativnog filma "Beethovena zelinska sonata" koji govori o neostvarenom boravku L. van Beethovena u zelinskom kraju, točnije na imaju grofice Ane Marije Erdody u Paukovcu. 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »