Izložba u Breclavu

Tradicije i običaji grada Svetog Ivana Zeline i Zagrebačke županije

Datum objave: 29.10.2018.

Narodne nošnje, tradicija i običaji dio su kulturne baštine i identiteta naroda na jednom području. Kroz ovu izložbu može se vidjeti bogatstvo i raznolikost narodnih nošnji i običaja na prostoru Panonske Hrvatske, točnije, prostoru u čijem je središtu grad Zagreb.

Autentični dokumenti vremena koji svjedoče o tradicijskoj odjeći i običajima vremena koje je cijelo stoljeće iza nas su stare fotografije, ali i razglednice. Sa tih požutjelih papira promatraju nas nasmiješena djeca, zaljubljeni parovi, raspjevani mužikaši, pobožne obitelji što žure na nedjeljnu misu, seljaci u polju. To je svijet koji je nestao, izgubio se u turbulenciji 20. stoljeća. Ova izložba vraća nas u jedno prošlo, nostalgično vrijeme.

Mnogi će se pitati što povezuje Grad Sv. Ivan Zelinu u Hrvatskoj i Grad Breclav u Češkoj. Povezuje nas mnogo toga, prije svega zajednički život četiri stoljeća u istoj monarhiji. Zatim nas povezuje nasljeđe i sudbine brojnih obitelji koje su bježeći pred turskim osvajanjima u 16. stoljeću iz našeg, zelinskog kraja potražile novi dom u južnoj Moravskoj, u okolici Breclava. Zatim su ovdje i vlasnici srednjovjekovnog Zelingrada, Kerečenji (Kerecheny), koji su za svoju kćer Juditu kupili raskošni dvorac Mikulov. Veze su duboke, žive još i danas, a protežu se kroz nekoliko stoljeća bliske nam prošlosti.

Vremena su se promijenila, sa nostalgijom se sjećamo davnih poveznica naša dva grada, ali sada je na nama da stvaramo nove poveznice, gradimo nove mostove koji će nas povezivati. Jedan od tih mostova svakako je i gostovanje izložbe Muzeja Sveti Ivan Zelina „Tradicije i običaja grada Svetog Ivana Zeline i Zagrebačke županije“ koju smo imali čast predstaviti i otovoriti 25. listopada 2018. godine u 17:00h u prostorijama Muzeja pod vodotornjem. Otvaranje su svojim govorima upotpunili zamjenik gradonačelnika g. Svatopluk Pěček, ravnatelj muzeja i galerija u Breclavu g. Petr Dlouhý, zamjenica ravnatelja i voditeljica odjela muzeja i galerija gđa. Silvie Vymyslická, ravnatelja Muzeja Sveti Ivan Zelina g. Mladen Houška i županijski zastupnik Franjo Vondraček.

Izložba će se moći razgledati do 18. studenog 2018. godine na adresi Muzeja pod vodotornjem - Dukelských hrdinů 2747/4a, 690 02 Břeclav.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »