450. obljetnica bitke za Siget i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog

Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka

Datum objave: 04.11.2016.

Cijela 2016. godina proglašena je „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“, povod je svakako i obilježavanje 450. godine sigetske bitke, te junačke pogibije jednog od najvećeg hrvatskog junaka. Velika je to obljetnica kako za Hrvatsku, Madžarsku i Austriju, sa jedne strane, tako i za Tursku s druge strane. Obljetnica se tokom cijele godine obilježava u Hrvatskoj i Madžarskoj brojnim muzejskim izložbama, znanstvenim skupovima, te umjetničkim događanjima i nakladničkim projektima. Tip povodom muzej Sveti Ivan Zelina priredio je tematsku izložbu posvećenu Nikoli IV Zrinskom te njegovoj junačkoj pogibiji u sigetskoj bitci. Izložba je popračena spomenicom koja obrađuje povijest obitelji Zrinski, njihovu društvenu važnost kako nekada tako i sada, imanja i vlastelinstva u njihovom posjedu, život na dvoru te sudjelovanje Nikole IV Zrinskog na viteškim turnirima habsburškog dvora.

Pripremajući muzejsku izložbu i osmišljavajući kako najbolje obilježiti ovu značajnu obljetnicu, pokušali smo spoznati iskustvo onih koji su prije 50 godina trebali obilježiti okruglu 400. obljetnicu bitke. Ali ne postoji ništa. Prije 50 godina ta je obljetnica prošla nezapaženo, kako u Hrvatskoj, tako i u Madžarskoj. Bilo je to doba totalitarnih režima u čije ideologije se nikako nisu uklapali veliki nacionalni junaci poput Zrinskih. Ranija vremena 18. stoljeća također nisu bila naklonjena revitalizaciji i afirmaciji obitelji Zrinski unutar Habsburške monarhije, za njih Zrinski su još uvijek nosili pečat veleizdajnika.

Otvaranje izložbe

Povodom obilježavanja pogibelji Nikole IV Zrinskog, a samim time i 450. obljetnice održavanja povijesno značajne bitke kod Sigeta, muzej Sveti Ivan Zelina u suradnji sa sabiračem, gospodinom Tomislavom Aralicom, organizira izložbu „“Nikola Zrinski Sigetski i sigetska bitka“. Izložba je satkana od nekoliko tematskih cjelina koje će pokušati dočarati važnost obitelji Zrinski, njihovu ekonomsku i političku moć i to kroz tri razine – mikro razini koja se odnosi na njihove mnogobrojne posjede i vlastelinstva, zatim mezzo razini protkanoj kroz odnos spram hrvatskih zemalja i ondašnjeg plemstva, te makro razini koja nam govori o važnosti obitelji Zrinski unutar europskog konteksta i borbe protiv Osmanskih provala. Upravo na toj makro razini odigrala se jedna od najvažnijih bitki protiv Osmanlija, bitka koju je Nikola IV Zrinski junački izgubio, ali i bitka koja je inicirala preokret u borbama protiv Osmanlija i označila početak povlačenja Osmanske vojske sa europskog tla.

Dio postava izložbe

Iako je većina vremena unutar kojeg je obitelj Zrinski gradila i stvarala svoju gospodarsku i političku moć i vlast provedena u neprekidnim previranjima i ratovanjima, važno je za naglasiti da su ipak uspjeli održati plemenitaški način života koji je u svim pogledima parirao životu zapadno-europskih plemenitaša. Dio bogatstva i raskoši kurija, dvoraca i vlastelinstava obitelji Zrinski pokušali smo također dočarati kroz izložbu. O bogatstvu i raskoši govori nam i menu te prehrana obitelji Zrinski koja je bila raznovrsna i pomalo „egzotična“ čak i za današnje vrijeme.

Izložba je nadopunjena dijelom zbirke našeg vrsnog i poznatog sabirača gospodina Tomislava Aralice. Tako će na izložbi biti prikazana raznolika sječiva, sablje, bodeži te drugo hladno i vatreno oružje iz razdoblja 15.-17. stoljeća.

Dio zbirke Tomislava Aralice

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »