Proces protiv tri zelinske coprnice

Coprnički ceh

Datum objave: 27.06.2017.

Izložba se organizira povodom 265. obljetnice posljednjeg suđenja vješticama u hrvatskim zemljama. U posljednjem zabilježenom službenom procesu iz 1751. godine na smrt su osuđene ''zelinske kmetice'': Magda Brcković, Marijana Brukec i Marijana Vugrinec. Obilježavanje obljetnice smatramo važnim dijelom lokalne povijesti, kao i važnim izvorom za povijest ovog fenomena u zelinskom kraju. Cilj izložbe je potaknuti istraživanje i prezentiranje fenomena vještičarenja u Zelini i okolici. Namjera izložbe je i popularizirati u javnosti i povijesti slabo zastupljenu povijest progona vještica, povijest položaja žena i svakodnevicu funkcioniranja obiteljskog života, za koji su izvori sa suđenja vješticama dobro polazište. Izložba se temelji na povijesnim izvorima, odnosno na zapisu sa suđenja spomenutim vješticama iz 1751. godine, kao i ostalim zabilježenim sudskim procesima vođenim protiv vještica u okolici, te na zakonima koji su činili osnovu progona vještica.

Spomenuti proces protiv tri vještice komparativan je s europskim suđenjima vješticama, tako da može poslužiti i kao primjer funkcioniranja fenomena progona vještica, ne samo na lokalnoj razini, već i komparativno sa suđenjima u ostalim hrvatskim krajevima i europskim zemljama. Kroz ove slučajeve približit ćemo ''mračno razdoblje'' zelinske, hrvatske i europske povijesti u kojem su žene, ali i muškarci na temelju iskaza, koji bi danas bili okarakterizirali kao praznovjerje, mogli biti procesuirani za zločin čarobnjaštva.

Izložba će nas upoznati sa raznolikim temama kao što su: povijesni pregled fenomena vještičarenja; kronologija progona vještica u hrvatskim zemljama; okolnosti prestanka progona; položaj žene u društvu i faktori koji doprinose da se vještičarenje kao zločin prvenstveno vidi kao ženska domena; tijek sudskog procesa; prezentaciju praznovjernih radnji iz sudskih spisa okarakteriziranih kao vještičarenje; prezentaciju vjerovanja o vješticama iz pučkih vjerovanja; te različite prikaze lika vještice.

Otvaranje izložbe glazbeno je popratio glazbeni duo Ivan i Petra na gitari to jest violini. Svečanost otvaranja izložbe svojim govorima upotpunili su dr.sc. Hrvoje Gračanin, izvanredni profesor na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Jasminka Pešut iz Centra za ženske studije. Obilježavanje ovog spomena upotpunjeno je izdavanjem spomenice

 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »