Povijest sporta u Zelini od sredine 19. stoljeća do Univerzijade 1987

Citius, altius, fortius ... brže, više, jače...

Datum objave: 01.02.2018.

Muzej Sveti Ivan Zelina u svojoj zbirci sporta ima preko 300 predmeta vezanih uz sport i to fotografije, plakate, pehare, plakete te razne dokumente koji svjedoče o razvoju sporta u Sv. Ivanu Zelini. Na izložbi možete razgledati i privatnu zbirku gospodina Igor Novakovića posvećenu Univerzijadi. Zbirka je u Muzeju zastupljena sa nekoliko stotina različitih uporabnih i dekorativnih predmeta, a ukupno broji nekoliko tisuća objekata posvećenih ovom sportskom događaju, te je kao takva jedinstvena i najveća u Republici Hrvatskoj. 

Izložba "Citius, altius, fortius ... brže, više, jače..." obrađuje povijest sporta u Zelini od sredine 19. stoljeća do Univerzijade 1987. godine. Na izložbi će se moći vidjeti pregled značajnih sportskih društava, te pionira različitih sportskih grana na području Sv. Ivana Zeline, od Ivane Hirschmann, preko gimnastičkih sokolskih sletova, uspostave nogometnog kluba „Viktorija“, hokeja na travi, sportskih lovačkih društava, teniskog kluba, biciklističke utrke, auto-moto sporta, itd., te poveznica i sa zagrebačkom Univerzijadom koja se djelomično održavala i u Svetom Ivanu Zelini. Izabirom Univerzijade kao završne godine interpretacije sporta u Svetom Ivanu zelini željelo se prikazati jedno zaokruženo razdoblje života ne samo Svetog Ivana Zeline, već i njegovih stanovnika. Razumijeti sport i njegov razvoj i evoluciju svojevrsno je razumijevanje i kulturno-socijalnog okruženja unutar kojeg se određena sportska grana razvijala.

Izložba je otvorena svaki radni dan od ponedjeljka do petka, od 08:00h do 14:00h, a održava se do 15.03.2018. godine. 

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »